Hvordan praktiseres reglene ved søknad av dispensasjon?

Her kan du lese om hvordan reglene blir praktisert når folk søker dispensasjon for ulike klasser førerkort. Gjennomgående er det vanskeligere å få dispensasjon jo større skade kjøretøyet kan gjøre.

Klasse A, B, S, M og T

Det er vanskelig å få dispensasjon fra kravet om ett års anfallsfrihet dersom du har epilepsi. Det må være spesielle medisinske forhold som gjør at legen kan begrunne at du har lav risiko for nye anfall. Hvis du ikke får klar anbefaling om det av legen, er det oftest bortkastet å søke.

Hvis du får dispensasjon må du regne med å undertegne en erklæring om at du godtar visse vilkår.

Klasse C1/C/D1/D

Tungt kjøretøy kan forårsake stor skade. Passasjerene kan skades dersom en bussjåfør får anfall. Derfor frarådes personer med epilepsi å bli yrkessjåfører, også de som svært sjelden har anfall. Du kan ikke regne med dispensasjon for disse klassene, heller ikke for fornyelse.

Hvis du må ha spesialkjøretøy pga. bevegelseshemning, og dette er registrert som minibuss, kan du regne med dispensasjon for ditt eget kjøretøy som om det hadde vært personbil.

Kjøreseddel for drosje eller buss. Kompetansebevis for utrykningskjøretøy

For å være drosje- eller bussjåfør, må du ha kjøreseddel. For å kjøre utrykningskjøretøy under utrykning, må du ha kompetansebevis. Helsekravene er de samme som for bussførerkort, og reglene praktiseres på samme måte. Personer med epilepsi bør derfor ikke velge disse yrkene.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.